3 prachtige nationale parken in Europa om te ontdekken

Wanneer mensen ervoor kiezen om een vakantie te ondernemen kunnen ze daarvoor over zeer uiteenlopende wensen en verwachtingen beschikken. Voor de één geldt dat hij voornamelijk houdt van een fijne stedentrip terwijl de ander net vooral zweert bij een leuke natuurwandeling. Vaak wordt gedacht dat we de mooiste natuur vooral ver weg van huis terug kunnen vinden. Zonder afbreuk te willen doen aan de natuurpracht van landen als bijvoorbeeld Australië en Nieuw-Zeeland is het zo dat er ook veel dichter bij huis tal van prachtige nationale parken zijn terug te vinden. Ben jij ook wel te vinden voor een ontspannende vakantie in de natuur, maar wil je daarvoor bij voorkeur geen urenlang hoeven te vliegen? Dan laten we je op deze pagina graag kennismaken met drie van de meest prachtige nationale parken die er in Europa zijn terug te vinden!

1. Het nationaal park ‘Jotunheimen’

Nationaal park 'Jotunheimen'
Nationaal park ‘Jotunheimen’ Noorwegen

Voor het eerste nationaal park uit dit lijstje moeten we een korte vlucht ondernemen naar het wondermooie Noorwegen. Dit is ongetwijfeld één van de bekendste natuurgebieden van het land… en dat wil best wat zeggen. In het bijzonder wandelaars genieten ten volle van het geweldige berglandschap dat zich hier ontvouwt. Wanneer je een bezoek wil brengen aan deze omgeving is de beschikking hebben over een stevig paar wandelschoenen in ieder geval zeker geen overbodige luxe. Voor de naam ‘Jotunheimen’ betekent letterlijk dat ze vertaalt ‘huis van de reuzen’ betekent. Deze naam is zeker niet zomaar gekozen. Verspreid over het gebied van dit nationaal park zijn dan ook zomaar even 200 bergen terug te vinden die allen over een hoogte beschikken van meer dan 1.900 meter. Bijgevolg is het dan ook zo dat het Jotunheimen nationaal park enkele van de hoogste bergen huisvest die je in Noord-Europa terug kan vinden.

Door de jaren heen zijn er tal van verschillende wandelroutes uitgestippeld die je kunnen helpen om de mooiste locaties van dit nationaal park te ontdekken. De bekendste van deze wandelroutes is ongetwijfeld deze die je leidt naar de bergkam van Besseggen. Het betreft hier een wandeling van zo’n slordige 17 kilometer die je zomaar even 759 meter hoger zal brengen. Voor ervaren wandelaars geldt dat ze kunnen rekenen op een tocht van tussen de vijf en zeven uur. Eenmaal bovenaan aangekomen word je beloond met een werkelijk ontzettend mooi uitzicht over het hooggelegen meer evenals het fjord. Absoluut meer dan een aanrader dus!

2. Het Vatnajökull National Park

Het Vatnajökull National Park
Het Vatnajökull National Park, Ijsland

Het tweede nationaal park uit dit lijstje luistert naar de naam ‘Vatnajökull’ en is gelegen op het bijzondere eiland IJsland. Dit is het op één na grootste nationaal park van het eiland dat nog steeds veel te vaak door toeristen over het hoofd wordt gezien. Je treft hier nochtans heel wat bekende bezienswaardigheden aan waaronder de zogenaamde Svartifoss waterval. Andere hoogtepunten die je aan zal treffen tijdens een bezoek aan dit nationaal park zijn onder meer:

  • De Mörsárdalur vallei;
  • De Skaftafellsjökull gletsjer;

Kenmerkend voor dit nationaal park is verder dat ze beschikt over een mild klimaat. Dit milde klimaat zorgt ervoor dat dit één van de weinige plaatsen is op het eiland waar je nog natuurlijk bos kan vinden. Het is mogelijk om het park te bezoeken vanaf de ruime parking evenals het informatiecentrum. Tijdens een bezoek aan dit nationaal park mag je niet over het hoofd zien dat er verschillende wandelroutes evenals trektochten worden aangeboden. Heb je nog een beetje tijd over tijdens je uitstap? Vergeet dan zeker niet om te overwegen om een wandeling te maken over de gletsjer. In het bezoekerscentrum kan je tot slot ook een behoorlijk indrukwekkende film bekijken over de vulkaanuitbarsting die er plaatsvond in het jaar 1996.

3. Het Triglav Nationaal Park

Het Triglav Nationaal Park, Slovenië
Het Triglav Nationaal Park, Slovenië

Slovenië is een vakantieland dat nog opvallend vaak over het hoofd wordt gezien. Dat is in het geheel niet terecht. Het land is veilig en bovendien herbergt het één van Europa’s mooiste ongerepte landschappen. We hebben het hierbij dan uiteraard over het zogenaamde Triglav Nationaal Park. De berg Triglav die je hier aantreft is met een hoogte van 2864 meter de hoogste berg van Slovenië. Er wordt in het land zelf gezegd dat een Sloveen minstens één keer in zijn of haar leven de berg moet hebben beklommen. Veel inwoners van het land hechten hier nog altijd geloof aan waardoor je hier zeker en vast niet alleen maar toeristen zal aantreffen, in tegendeel.

Tijdens een wandeling doorheen het Triglav nationaal park zal je niet alleen groene naaldbossen verkennen, maar ontdek je ook kristalheldere meren, valleien waar je alleen het geluid van de natuur kan aanhoren en natuurlijk de vele imposante bergen die hier het landschap bepalen. Ben jij eerder vooral te vinden voor een wat meer avontuurlijke vakantie? Ook dat is mogelijk! Je kan hier dan ook naar hartenlust kajakken, raften, fietsen en ga zo maar door. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, ook een bezoek aan het Triglav Nationaal Park in Slovenië mag niet op je verlanglijstje ontbreken!

Plaats een reactie