Sporten na de bevalling, begin beheerst!

Ben je net bevallen dan mag je daar met recht trots op zijn. Zeker als je een kersverse moeder bent die niet kan wachten om weer met sporten te beginnen. Het zou ook kunnen dat je nogal hebt afgezien tijdens de bevalling en dat het je beter lijkt om nog even te wachten met sporten.

Het is voor iedere moeder belangrijk om te weten wanneer het de beste tijd is om na de bevalling weer met sporten te beginnen. Je leest er alles over in dit artikel.

Sporten rustig opbouwen

Ten eerste is het natuurlijk geweldig om na je bevalling weer lekker te gaan sporten. Dit heeft namelijk een aantal voordelen. Je krijgt er weer een goede conditie van en je bent snel weer op je oude gewicht van voor je zwangerschap.

Verder is sporten natuurlijk ook goed voor je herstel, dat zal hierdoor een stuk sneller gaan. Ook fysiek en mentaal word je van sporten sterker. Omdat een bevalling erg zwaar is voor je lichaam en toch wel wat schade aangericht kan hebben, is het verstandig om rustig te beginnen met sporten.

Ga er maar vanuit dat je lichaam minimaal 9 maanden nodig zal hebben om weer volledig te herstellen. Zorg er dus voor dat je jezelf die tijd ook echt geeft.

De eerste week nadat je bent bevallen

In de eerste week is het echt heel belangrijk om lekker rustig aan te doen.  Nu kan het dus blijf zo vaak het kan lekker in bed. Dit geldt helemaal als je een zware bevalling gehad hebt, ingeknipt of ingescheurd bent.

Ook als je een keizersnede gehad hebt, moeder bent geworden van een meerling of een baby van meer dan 8 pond. In dat geval is het zelfs verstandig om minimaal twee weken rust te nemen na je bevalling. De enige oefening die je in deze tijd mag doen is het aanspannen van de bekkenbodemspier.

Deze oefening kan je zowel liggend, zittend als staand doen. Je doet dit door je bekkenbodemspier 5 tot maximaal 8 seconden aan te spannen en dan weer te ontspannen.  Herhaal dit 10 x achter elkaar en doe het later op de dag nog een keer. Je kan dit uitbreiden naar 10 herhalingen die je tot maximaal 4 x per dag doet.

Het aantal weken tot je weer mag sporten

Na een moeilijke bevalling of een keizersnede zal de verloskundige of gynaecoloog je na 8 weken weer toestemming geven om met sporten te beginnen. Na een vaginale bevalling zal dit na 6 weken zijn.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat je in die tussentijd kan doen. Om te beginnen kan je voorzichtig je buikspieren aanspannen en weer ontspannen. Geen situps dus, alleen maar heel lichtjes aanspannen. Je kan bijvoorbeeld een keer per dag je navel intrekken.

Verder mag je gewoon je bekkenbodemspier oefeningen blijven doen. Je kan ook lekker gaan wandelen als het lekker weer is. Als je zonder pijn kan zitten is een stukje fietsen ook een goede keuze.

Check je buikspieren voor je echt gaat sporten

Het is na een bevalling belangrijk om te checken hoever je buikspieren nog uit elkaar liggen. Dit checken doe je als volgt: Je gaat op je rug liggen en je plaats je voeten op de grond. Leg nu twee vingers net boven je navel.

Til je hoofd een klein stukje van de vloer. Probeer te voelen hoe ver je spieren nog bij elkaar vandaan zijn. Is dit meer dan 2 cm? Dan kan je beter nog even wachten om met sporten te gaan beginnen.

Pijn tijdens het sporten

Als je merkt dat je tijdens het sporten last van pijn krijgt is het verstandig om je trainingen aan te passen. Beter doe je geen oefeningen als stepups, maar kies er liever voor om oefeningen te doen die je met beide benen op de grond kan doen, zoals squatten.

Heb je last van urineverlies of een zwaar gevoel in je buik? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.

Sporten en borstvoeding

Geef je na de bevalling borstvoeding dan maakt je lichaam nog steeds hormonen aan. Je herstel kan hierdoor iets langer duren. Op zich is dit niet erg en je kan gewoon gaan sporten. Wel is het zo dat als je borstvoeding geeft het niet verkeerd is om extra dingen te eten. Je kan daarom met een gerust hart wat grotere porties nemen.

Yes je mag weer sporten!

Nadat je bevallen bent is er een ding wat zeker is, je baby vreet echt energie. En jij maakt je waarschijnlijk voortdurend zorgen of je alles wel goed doet. Dit is ook niet zo raar. Het is allemaal nieuwe voor je en dat maakt het spannend. Begin rustig aan en wees niet teleurgesteld als het allemaal niet zo soepel gaat. Voor je het weet ben je weer de oude!

Plaats een reactie