Extra geld vrijmaken om te beleggen, hoe pak je het aan?

Heel wat mensen stellen dat het voor hen niet mogelijk is om te beleggen simpelweg omdat ze niet over voldoende beschikbare financiële middelen beschikken om dit te kunnen doen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Op deze manier is het immers onmogelijk om te werken aan een mogelijke financiële onafhankelijkheid. In de praktijk blijkt echter niet zelden dat deze aanname niet helemaal correct is. Vaak is het namelijk zo dat mensen wel degelijk over die mogelijkheid zouden beschikken wanneer ze bepaalde overbodige kosten zouden schrappen. Dit is overigens ook niet de enige manier waarop men (extra) budget zou kunnen vrijmaken om te gaan beleggen. Wil jij hier nu graag ook alles over te weten komen? Dan moet je zeker even de informatie doornemen die je hieronder terug kan vinden.

Evalueer je vaste maandelijkse kosten

Het eerste wat je moet doen wanneer je extra geld wil vrijmaken om te beleggen is het evalueren van de vaste maandelijkse kosten waarmee je te maken hebt. Het gaat hierbij dan om kosten zoals:

  1. De maandelijkse huur of de aflossing van je hypotheek;
  2. De terugkerende kosten voor elektriciteit, gas en water;
  3. De kosten voor de verzekeringen;
  4. De vaste kosten voor voeding, drank, benzine, etc.;

Wanneer je bijvoorbeeld als alleenstaande in een groot huis woont zou je, je de vraag kunnen stellen of het niet interessanter kan zijn om wat kleiner te gaan wonen. Niet alleen kan je op deze manier heel wat geld besparen, daarnaast hoef je ook minder tijd te investeren in het onderhouden van het vastgoed. Kleiner wonen kan overigens niet alleen je huur drukken of de maandelijkse hypotheek. Wellicht dat ook je verbruik daardoor gevoelig gaat afnemen. Alleen de waterfactuur wordt er in principe niet of nauwelijks door beïnvloed. Althans niet voor wat het sanitair gebruik betreft.

Durf ook je extra uitgaven onder een vergrootglas plaatsen

Niet alleen de vaste kosten zijn belangrijk om bij stil te blijven staan. Dit geldt zeker ook voor de extra uitgaven die je doet. Voor heel wat mensen geldt bijvoorbeeld dat ze graag op vakantie gaan. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar hoeveel keer onderneem je een dergelijke vakantie op jaarbasis? Voor heel wat mensen geldt dat ze niet alleen een zomer-, maar ook een wintersportvakantie boeken. Bovendien wordt er ook tussentijds vaak een weekendje ingelast. Durf even de volledige kostprijs van je vakanties samen te leggen en te evalueren of het niet iets voordeliger kan. Het schrappen van één vakantie of bijvoorbeeld vaker gebruikmaken van een last minute kan je heel wat geld besparen. Dat geld kan je dan vervolgens eenvoudig gaan beleggen.

Het spreekt voor zich dat extra uitgaven niet alleen betrekking hebben tot de vakanties die je onderneemt. Wat namelijk bovendien ook te denken van het uitgaan in het weekend? Eén enkel (extra) weekend gezellig thuisblijven en een serie of film op Netflix kijken kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je wat extra geld opzij kan zetten dat je kan gaan beleggen. Wanneer je dit gedurende een jaar kan doen zal je kunnen vaststellen dat je hierdoor heel wat meer kan gaan beleggen.

Extra geld beleggen door je inkomen te vergroten

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je al heel minimalistisch leeft, maar dat je nu eenmaal moet zien rond te komen met een basisinkomen. We kunnen ons voorstellen dat dit behoorlijk frustrerend moet zijn. Gelukkig liggen er ook hier mogelijkheden. Er is namelijk helemaal niemand die je zegt dat je genoegen moet nemen met het beperkte inkomen dat je nu verdient. Je zou er dan ook in principe eenvoudig voor kunnen kiezen om een extra job aan te nemen. Deze extra job zal je inkomsten vergroten waardoor je niet alleen beter kan gaan leven, maar waardoor je ook nog eens geld vrij kan maken om te gaan beleggen. Ben jij van mening dat een extra job voor jou niet tot de mogelijkheden behoort, bijvoorbeeld omdat je thuis op de kinderen moet letten? Dat is niet helemaal juist.

Ook wanneer je bijvoorbeeld niet zomaar van huis weg kan gaan om (extra) geld te verdienen bestaan er heel wat interessante mogelijkheden die je kan benutten. Zo kan je bijvoorbeeld een webwinkel oprichten of een blog gaan maken. Dit is perfect mogelijk van thuis uit. Daarnaast is het ook mogelijk om bijvoorbeeld het geld dat je kan beleggen te gaan investeren in dividendaandelen. Wanneer je dit doet zal je kunnen vaststellen dat je na verloop van tijd veel minder eigen financiële middelen zal moeten investeren. De dividenden die er aan je uitbetaald worden zullen immers zorgen voor een aardig passief inkomen waar je mee aan de slag kan gaan. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, er bestaan zeker verschillende mogelijkheden om (extra) geld te kunnen beleggen.

Plaats een reactie