Beginnen met beleggen met 500 euro, hoe pak je het aan?

Heel wat mensen willen op een zeker ogenblik graag beginnen met beleggen. Echter blijkt in de praktijk dat het voor deze mensen lang niet altijd duidelijk is hoe ze daar nu precies mee moeten starten. Een extra struikelblok wordt vaak gevormd door de beperkte inbreng waarover men beschikt. Het is dan ook zo dat veel mensen om te beginnen slechts een eerder beperkt bedrag voor handen hebben van bijvoorbeeld 500 euro. Is beleggen met 500 euro in de praktijk wel mogelijk? En indien ja, hoe ga je dan precies het beste te werk? Dat ontdek je meteen hier op deze pagina!

Hoeveel keer ga je de 500 euro precies gaan beleggen?

Oké, we weten dus dat je over een startbudget beschikt om mee te gaan beleggen van 500 euro. Een logische vraag die we dan moeten stellen is hoeveel keer je bereid bent om dit bedrag daadwerkelijk te gaan investeren. Gaat het hierbij bijvoorbeeld om een éénmalige investering of ben je van plan om periodiek in te stappen met dit bedrag? In het eerste geval moeten we je meteen aangeven dat het de moeite meer dan waarschijnlijk niet waard zal zijn. Een éénmalige investering van 500 euro is namelijk (veel) te weinig om daadwerkelijk een goed gediversifieerde portefeuille te kunnen realiseren of te bouwen aan je financiële onafhankelijkheid. Ben je van plan om op periodieke basis 500 euro te gaan beleggen? Dan wordt het natuurlijk een compleet ander verhaal.

Een éénmalige investering van 500 euro

Het realiseren van een voldoende spreiding in je beleggingsportefeuille is van cruciaal belang om bijvoorbeeld een bepaalde correctie of crash nog enigszins goed te kunnen doorstaan. De vraag is echter hoe je daarvoor kan zorgen wanneer je slechts één keer een bedrag gaat investeren van 500 euro. Het antwoord op deze vraag luidt; “door te investeren in een goede ETF”. Wanneer je van plan bent om je 500 euro te gaan beleggen in aandelen zal je geconfronteerd worden met verschillende belangrijke nadelen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. Je zal nooit een voldoende spreiding kunnen realiseren in je portefeuille;
  2. Je zal in verhouding tot het bedrag dat je gaat beleggen veel te veel kosten moeten betalen;

Omwille van bovenstaande is het bij een belegging van 500 euro dan ook vooral een goed idee om te kijken in de richting van een zogenaamde ETF. Een prima keuze is dan bijvoorbeeld de VWRL, voluit de ‘Vanguard FTSE All-World UCITS ETF’. Voor deze ETF geldt dat ze op moment van schrijven bestaat uit een slordige 3452 verschillende aandelen. Door te investeren in deze ETF koop je dan ook telkens stukjes van deze aandelen waardoor je meteen over een fantastische spreiding beschikt. Dit dus eveneens wanneer je slechts een bedrag gaat investeren van 500 euro.

Een periodieke investering van 500 euro

Een behoorlijk stuk interessanter wordt het wanneer je ervoor kan kiezen om een periodieke investering te doen van 500 euro. Wanneer je bijvoorbeeld maandelijks met een dergelijk bedrag kan gaan beleggen kan het meteen wel interessant zijn om te kijken in de richting van aandelen. Daarbij moet het echter wel gezegd dat het mogelijks interessant kan zijn om voor je initiële investering in de beurs eerst enkele maanden te sparen. Dit bijvoorbeeld tot je een bedrag van 2.500 euro hebt gespaard. Op deze manier beschik je over een degelijk bedrag om in één keer te investeren. Zo kan je een solide fundament creëren voor je portefeuille zonder dat je meteen te veel kosten moet betalen.

Ook bij een periodieke investering van 500 euro zou het niet verstandig zijn om ETF’s te negeren. Zelfs wanneer je een dergelijk bedrag periodiek gaat investeren zal het immers nog altijd best wel even duren voordat je zal kunnen rekenen op een afdoende diversiteit binnen je beleggingsportefeuille. Kies er dan ook bij voorkeur voor om maandelijks bijvoorbeeld één VWRL of S&P 500 ETF te kopen en beleg de rest in aandelen waar je goed onderzoek naar hebt gedaan. Op deze manie kan je stelselmatig bouwen aan een evenwichtige portefeuille die je in elke situatie een aantrekkelijk toekomstperspectief weet te garanderen.

Periodieke investeringen blijven veelal het interessantst

Het spreekt voor zich dat iedereen over een andere financiële situatie beschikt. Je kan dan ook slechts zoveel beleggen als jouw situatie toestaat. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen ook over de mogelijkheid beschikken om te besparen op hun vaste kosten. Door te besparen is het mogelijk om (meer) geld vrij te maken om te gaan beleggen waardoor er sneller kan worden gewerkt aan bijvoorbeeld financiële onafhankelijkheid. Wil jij ook graag gaan beleggen voor een betere en vooral financieel interessantere toekomst? Dan zal je kunnen vaststellen dat het uitvoeren van periodieke investeringen eigenlijk altijd een vereiste is. Alleen op deze manier kan je immers interessante gemiddelde aankoopkoersen bekomen waar je een degelijk rendement op zal kunnen realiseren. Bedenk bij jezelf dus altijd hoe ook jij periodiek wat geld kan gaan beleggen.

Plaats een reactie